The Cats, een legendarische band die de wereld in vuur en vlam zette vanaf hun ontstaan in 1964 tot aan hun laatste optreden in 1985, heeft een ongeëvenaarde erfenis achtergelaten. Met een explosieve reeks hits hebben ze miljoenen albums verkocht en hun muziek staat hoog genoteerd in de NPO 5 lijst van de Evergreen Top 1000, met meer nummers dan zelfs The Beatles of The Rolling Stones.

De band heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis en hun erfenis leeft voort in de diverse tribute-bands die ons land rijk is. Maar de grootste en meest geprezen onder hen is ongetwijfeld The Tribute to the Catsband, opnieuw afkomstig uit het muzikale hart van Volendam. Daarnaast hebben gelegenheidsbands zoals het Filantropisch Orkest, Top 2000 Live en The Evergreen Top 1000 Liveband de muziek van The Cats met passie vertolkt.

Maar laten we terugkeren naar The Tribute to the Catsband. Met 21 jaar op de teller vierden ze ruim een jaar geleden hun 20-jarig bestaan met een episch openluchtconcert in het hart van Volendam. De hele show werd vastgelegd door omroep MAX en uitgezonden op nieuwjaarsdag 2023, waarbij meer dan een miljoen kijkers werden getrakteerd op een avond vol Cats-hits, met verstrekkende gevolgen.

Sinds die uitzending zijn vrijwel al hun optredens uitverkocht, en zelfs over de grens in België trekken ze volle zalen. De fenomenale kracht van The Cats leeft voort, en hun muziek blijft mensen van alle leeftijden betoveren en verenigen, alsof de tijd nooit heeft stilgestaan.

In de begindagen van The Tribute to the Catsband waren ze de muzikale motor achter Jan Smit, nog voordat Jan in 2006 zijn eigen weg insloeg met zijn band. Ik kwam destijds met hen in contact en had het voorrecht om hun allereerste website te creëren. Na een tijdje verloren we elkaar uit het oog, maar toen hun 15-jarig jubileumconcert in AFAS LIVE plaatsvond, was ik er weer bij.

Het was een episch concert dat de grenzen van de tijd leek te tarten. Ze bleven maar spelen en voor mij was het absolute hoogtepunt het gitaarmoment met Kees Plat. Samen met gitaartechnicus Dennis Drum had ik een verrassende stunt bedacht, een ‘Springsteentje’. Kees zou na een specifiek nummer zijn gitaar wisselen en deze door de lucht naar Dennis gooien. Ik lag klaar op het podium, mijn camera in de aanslag, om dit magische moment vast te leggen. Later werden hier zelfs hilarische parodieën op gemaakt, waarbij de gitaar werd vervangen door een strandbal.

Een ander adembenemend moment was toen de bühne gehuld werd in een dikke laag rook, waardoor een mysterieuze nevel ontstond die tot wel 30 centimeter hoog reikte. Ik zag direct het potentieel voor een spectaculaire foto en besloot op mijn buik op het podium te gaan liggen, omringd door de damp. Toen Kees mij ontdekte en Harmen hem aanstoot gaf, leidde dat tot een verbijsterde blik die resulteerde in een iconische foto.

Helaas werd de vreugde overschaduwd door het trieste nieuws van het overlijden van zanger Piet Schilder, na een kort ziekbed. Het was een klap voor de band en voor fans over de hele wereld. Maar zijn nalatenschap leeft voort in hun muziek en in de herinneringen aan die bijzondere avond vol muzikale hoogtepunten.

De foto’s van dit legendarische concert waren meer dan alleen beelden – ze waren een venster naar de ziel van de band, vastgelegd in momenten van passie en toewijding. Ik was vereerd dat ik deel mocht uitmaken van dit onvergetelijke evenement en dat de band mij zo warm in hun midden heeft opgenomen.

Sinds die buitengewone avond ben ik regelmatig bij hen geweest, samen creëren we nieuwe herinneringen en leggen we de magie van hun optredens vast op camera. We hebben bandfoto’s gemaakt die ze tonen zoals ze zijn, gewone lui, maar verdomd gezellig! Daarnaast heb ik met trots promomateriaal verzorgd om hun boodschap verder te verspreiden.

Het hoogtepunt kwam toen ik de vrachtwagen van KTS, hun licht- en geluidsbedrijf, mocht voorzien van een prachtige foto van de band. Het is een eerbetoon aan de band en een teken van mijn diepe verbondenheid met de muziek die de harten van velen heeft geraakt.

Hoewel ik de gloriedagen van The Cats zelf heb gemist, ben ik dankzij mijn betrokkenheid bij The Tribute to the Catsband diep ondergedompeld in de palingsound van Volendam. En ja, er wordt wel eens gekscherend gezegd: “Gort, jouw camera stinkt naar vis!” Maar voor mij is dat het ultieme compliment, een eerbetoon aan mijn passie voor het vastleggen van de tijdloze schoonheid van muziek en herinneringen. Het is echt te GORTIG, maar ik zou het niet anders willen.

Tot slot, Harmen ik hoorde dat het alweer beter gaat met je, rustig opbouwen en als alles het weer doet, zien we je graag terug op jouw plek op de bühne.

Weten waar jij de Tribute To The Catsband kunt zien? Check hun website