“Biografie Harry Slinger – Drukwerk – Je Loog Tegen Mij”

“Ik dacht ik ben gelukkig, maar draaide ik me om…” Zo begint een reis door de tijd die me op 16 april meeneemt, rechtstreeks naar mijn jeugd in Amsterdam. In die dagen bepaalden we zelf onze schooluren, een vrijheid die ik volop benutte. Met klasgenoten sleepte ik mezelf naar café Drukwerk, waar stokbroodjes al snel plaatsmaakten voor pilsjes… en waar de muziek leefde. Herinner je je de radio-uitzendingen vanuit het café nog? Ik nam de trein vanuit Zaandam, waar ik toen woonde, naar café Drukwerk, alleen om de sfeer te proeven en de optredens te zien. Herinneringen die op de trap optredens tot leven brengen! Met onder anderen een piepjonge Danny de Munk.

Jaren later, met de opkomst van het internet, vond ik mijn interesse in website-ontwerp. Drukwerk werd mijn onderwerp en bracht me in contact met Slinger. Hoewel het Drukwerk-tijdperk voorbij was, zoals je in de biografie kunt lezen, lees je Slinger dan lees je Drukwerk. Tijdens die periode begon ik ook met fotografie, en Harry was vaak mijn model tijdens zijn optredens, vooral toen de CD-box in 2002 verscheen. Wat volgde was een tour die duurde tot 2004! Hoewel ik mijn foto’s kwijtraakte tijdens de verhuizing, zijn de herinneringen levendig.

Toen, na een pauze, ontstond er opnieuw een Drukwerk in 2012 dankzij Bram Slinger. Ik was er nog steeds bij, en we hadden een unieke presentatie aan het IJ, waar het plein zelfs even werd omgedoopt tot het Harry Slingerplein. (zie mijn foto in het boek) Wederom volgde een periode van optredens die tot op de dag van vandaag doorgaat!

Rond 2015 verloren Harry en ik elkaar uit het oog, maar ik bleef alles volgen vanuit mijn ooghoeken! Tot afgelopen januari, toen Drukwerk het nieuwjaarsconcert mocht verzorgen op de Koemarkt in Purmerend. Thuis besefte ik dat ik het miste en vertrok ik met mijn camera naar Purmerend. Daar sprak ik voor het eerst sinds ’15 weer met Harry en zijn vrouw en maakte ik een heerlijke serie foto’s. De reacties daarop waren geweldig! Kort daarna kreeg ik een uitnodiging van Harry voor de presentatie in de Bull (Bullekerk Zaandam).

De presentatie begon met een videocompilatie over Drukwerk, gevolgd door woorden van Edwin Gitsels die ons meenam door de geschiedenis aan de hand van fragmenten uit het boek. Elk stukje tekst werd gevolgd door een nummer van Drukwerk dat op dat moment van toepassing was. Geweldig!

Maar het draaide allemaal om de biografie, waarbij coryfeeën naar voren werden geroepen om het eerste exemplaar te ontvangen. Rob van Meeberg was zichtbaar ontroerd en de kers op de taart was de aanwezigheid van Gerrit Haak, de man bij EMI die persoonlijk verantwoordelijk was voor het platencontract voor de band!

Een volle Bull was getuige van de immense populariteit van Slinger en dus van Drukwerk! Binnen een paar dagen had ik het boeiende boek uitgelezen.  Zelfs voor mij staan er feiten in die al die jaren onbekend zijn gebleven.
Van mij hadden er nog een paar hoofdstukken bij gemogen, de laatste jaren vanaf 2002 zijn wat mij betreft iets onderbelicht gebleven, de periodes met Next One, Ticket to Go en ondergetekende  kennen nog een hoop unieke verhalen, maar voor het grote publiek is de biografie compleet en heerlijk om te lezen.

De biografie geeft niet alleen een goed beeld van de totstandkoming van Drukwerk en het leven van Slinger, maar ook inzicht in de muziekwereld, waar platenmaatschappijen, management, media, Hilversum en vooral doorzettingsvermogen een rol spelen in deze harde wereld.

Mijn petje af voor Edwin Gitsels, die het verhaal op een prettig leesbare manier heeft opgetekend.

Tot ziens bij een optreden van Drukwerk, want ik kom snel weer langs!

Robert

Gerelateerde berichten,…